ABD Donanması Pasifik’teki hava füze menzilini güçlendiriyor
ABD Donanması, Çin’in hava avantajını etkisiz hale getirebilecek yeni AIM-174B havadan havaya füzenin konuşlandırılmasıyla Hint-Pasifik bölgesindeki kabiliyetlerini arttırdı. Raytheon’un mevcut SM-6 hava savunma füzesinden geliştirilen füze, ABD’nin bu tür silahları arasında en uzun menzile sahip olanı ve Temmuz ayında resmi olarak kabul edildi.
Uzmanlar AIM-174B’nin 400 km’ye kadar uzaktaki hava hedeflerine ulaşabilen geniş menzilinin Çin’in PL-15 füzesinin menzilini aştığını öne sürüyor. Bu da ABD jetlerinin tehditleri daha güvenli bir mesafeden vurmasına, uçak gemileri gibi hayati varlıkların korunmasına ve Çin’in önemli komuta-kontrol uçaklarının vurulmasına olanak sağlıyor.
AIM-174B’nin üç avantajı vardır: AIM-120 AMRAAM’a kıyasla önemli ölçüde daha uzun menzili, yeni üretim hatlarına ihtiyaç duymaması ve Avustralya uçaklarıyla uyumluluğu. Daha önce ABD uçakları için standart uzun menzilli füze olan AIM-120, yaklaşık 150 km menzile sahipti ve bu da ABD uçaklarının tartışmalı bölgelerin derinliklerine inmesini gerektiriyor ve uçak gemileri için riski arttırıyordu.
Yeni füze stratejik denklemi değiştirerek Çin’in büyük ve daha az manevra kabiliyetine sahip uçaklarını daha büyük risk altına sokarak bu ülkeyi caydırma potansiyeline sahip. Ayrıca ABD’nin bölgede büyük bir çatışmaya dahil olma olasılığını da arttırıyor.
On yıllar boyunca ABD ordusunun AIM-120 füzesi ile birlikte hayalet savaş uçaklarındaki avantajı yeterli olmuştur. Ancak Çin’in hayalet uçaklarının ve PL-15 füzesinin ortaya çıkması bu avantajı erozyona uğratmıştır. AIM-174B, dengelerdeki bu değişime yanıt olarak, hayalet uçaklar tarafından taşınabilecek daha uzun menzilli bir füze ihtiyacını hedef alarak geliştirilmiştir.
Lockheed Martin, ABD Hava Kuvvetleri için ayrı bir uzun menzilli füze programı olan AIM-260 üzerinde çalışmaktadır, ancak ayrıntılar açıklanmamıştır.
Raytheon’un AIM-174B için SM-6 füze platformunu kullanması, yılda 100’den fazla SM-6 füzesi için ayrılmış olan fon ile üretimin mevcut hatlardan yararlanabileceği anlamına geliyor. Raytheon üretim detayları hakkında yorum yapmamış olsa da, füze ABD’nin bölgedeki önemli müttefiklerinden Avustralya tarafından da kullanılan ABD Donanmasına ait F/A-18E/F Super Hornet’lerde sergilenmiştir.
ABD Donanması AIM-174B’nin operasyonel olarak konuşlandırıldığını doğruladı ancak müttefiklere tedariki, diğer uçaklara entegrasyonu ya da yıllık üretim hedeflerine ilişkin ayrıntıları açıklamadı. Füzenin potansiyeli mevcut kullanımının ötesine geçerek, karadan havaya füze bataryalarına uzak mesafelerden saldırmak üzere uyarlanmasını da içerecek şekilde genişlemektedir.
Üretilecek AIM-174B’lerin sayısı veya ayrıntılı konuşlandırma planları konusunda netlik olmamasına rağmen, füzenin ABD Donanması’nın cephaneliğindeki varlığı, bölgesel çatışma dinamiklerinde bir değişime işaret ediyor, potansiyel olarak düşman stratejilerini değiştiriyor ve Güney Çin Denizi’ndeki senaryoların karmaşıklığını hafifletiyor.
InvestingPro İçgörüleri
ABD Donanması’nın AIM-174B havadan havaya füzeyi konuşlandırması ve bunun bölgesel askeri dinamikler üzerindeki etkileri ışığında, ayrı bir uzun menzilli füze programı olan AIM-260’ın geliştirilmesinin arkasındaki savunma yüklenicisi Lockheed Martin’in (LMT) mali sağlığını ve stratejik konumunu dikkate almak yerinde olacaktır. Lockheed Martin’in eylemleri ve performans ölçütleri, yatırımcılara şirketin savunma sektöründeki gelişmelerden yararlanma becerisi hakkında fikir verebilir.
Lockheed Martin, şirketin finansal stratejisi ve uzun vadeli yatırımcı güveni ile uyumlu bir eğilim olan, üst üste 21 yıl boyunca temettü artırma geçmişinin de gösterdiği gibi, hissedar getirilerine olan bağlılığını göstermiştir. Buna ek olarak, Lockheed Martin’in son 41 yıldaki tutarlı temettü ödemeleri, finansal istikrarını ve bir yatırım olarak güvenilirliğini daha da vurgulamaktadır.
InvestingPro Verileri, Lockheed Martin’in Havacılık ve Savunma sektöründeki önemli varlığını yansıtan 134,15 milyar dolarlık önemli bir piyasa değerine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Şirketin F/K oranı 20,31’dir ve yatırımcıların kazançları için ödemek istedikleri yüksek bir değerlemeye işaret etmektedir. Bu durum, 2024 yılının 2. çeyreğine kadar olan son on iki ay itibariyle 21,69 olan Fiyat / Defter katsayısı ile de desteklenmekte olup, hisse senedinin defter değerine göre yüksek bir değerlemeyle işlem gördüğünü göstermektedir. Buna rağmen, şirket aynı dönemde %5,45’lik bir gelir artışı elde etmeyi başarmış ve bu da üst düzey finansallarını genişletme kabiliyetini göstermiştir.
Lockheed Martin’in savunma sektöründeki stratejik önemi göz önüne alındığında, bu finansal ölçütler, şirketin son derece rekabetçi ve siyasi açıdan hassas bir pazardaki performansını ölçen yatırımcılar için çok önemlidir. Şirket hisselerinin 52 haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görmesi ve geçtiğimiz ay ve çeyrekte güçlü getiri sağlaması nedeniyle, yatırımcıların Lockheed Martin’in 22 Ekim 2024’te yayınlanacak olan kazanç raporunu yakından takip etmesi bekleniyor.
Lockheed Martin’in finansal sağlığı ve hisse senedi performansı hakkında daha derin bir analiz yapmak isteyenler için InvestingPro ek bilgiler sunuyor. Şu anda InvestingPro üzerinden erişilebilecek 17 InvestingPro İpucu daha mevcut ve yatırımcılara şirketin mali durumu ve pazardaki konumu hakkında kapsamlı bir anlayış sağlıyor.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.